Klimatavtrycket från bygg- och fastighetsbranschen är omfattande och vi arbetar aktivt för att begränsa våra fastigheters negativa klimatpåverkan i såväl produktion som förvaltning, för att på sikt inte lämna något negativt avtryck på miljön.
Vårt långsiktiga hållbarhetsmål är att fastighetsförvaltningen ska vara klimatneutral år 2030 och hela verksamheten senast år 2045.
Heba står bakom Parisavtalets 1,5-gradersmål för att begränsa den globala uppvärmningen och under hösten 2022 är underlaget för våra hållbarhetsmål hos Science Based Target Initiative för granskning. Det är ett viktigt steg för att kunna visa tyngden i vårt arbete med att minska klimatpåverkan i enlighet med Parisavtalet.
För att bli klimatneutrala behöver vi ha kontroll på vår koldioxidpåverkan redan i planeringsstadiet.
Metod för hållbar utveckling
För att vara i ständig progress arbetar vi kontinuerligt med att minimera, förbättra och påverka.

Så belastar vi miljön.
För att få en bild av vår miljöpåverkan kategoriserar vi vad vi ger upphov till i tre områden: Det vi löpande använder. Det avfall vi ger upphov till. Det vi sätter in.
Det vi löpande använder
Vi minimerar energianvändningen genom att installerar förnybara energikällor som bergvärme i kombination med solceller. Vi genomför energibesparande åtgärder.
Heba ska fram till år 2028 (med 2021 som basår) komma ner till en graddagskorrigerad energianvändning på 80 kWh/kvm uppvärmd yta (Atemp), en minskning omkring 18 procent. Energianvändningen för tredje kvartalet 2022 var 87 kWh/kvm.

Vi minimerar kemikalieanvändningen genom att endast använda produkter som är godkända utifrån Byggvarubedömningen och Klokt Kemval.
Vi minimerar vattenanvändningen genom att installerar snålsplande kranar, duschmunstycken och toaletter.
Med digital förvaltning skapar vi hållbar drift. Fastigheternas energiprestanda övervakas och styrs med hjälp av digitala system med driftundercentraler och temperaturgivare i alla lägenheter. Vi använder IT-tjänsten Vyer, för att samordna informationen med mål att skapa digitala tvillingar av de fysiska fastigheterna.
Det avfall vi ger upphov till
Vid renovering återbruksinventerar vi och bevarar det som går att bevara. Vi ser till att sorteringen av byggavfall följer avfallsstrategi och lagkrav. Anstränger oss för att i den mån det går säkerställa att sorterat byggavfall materialåtervinns.
Under hösten 2022 har vi startat ett renoveringsprojekt med fullt fokus på att minimera projektets klimatpåverkan. Till exempel kommer vi använda kök som minskar utsläppen med cirka 60 procent i jämförelse med tidigare variant. Pilotprojektet är en viktig del av att fortsätta lära oss om klimatoptimering och förändra gamla arbetssätt.
I förvaltningen skapar vi rätt förutsättningar för att kunna källsortera i miljörum. Vi påverkar genom kommunikation. Vi har infört hållbara hyreskontrakt som inkluderar krav på källsortering.
Det vi sätter in
Vid renovering och nyproduktion ska vi ha kunskap om vilka produkter som sätts in i våra hus. Genom att använda och logga byggvaror i Byggvarubedömningen säkerställer vi en lägsta nivå. Vi utgår från vår Hebastandard med produktval som vi står bakom. Vi samarbetar med leverantörer för att utöka kunskapsnivåer och kommunicera vilken information som är viktig för oss. Vi klimatberäknar och klimatoptimerar där det finns en stor påverkan.
Material som används i våra projekt ska vara godkända av Byggvarubedömningen. Byggmaterial som används får inte heller innehålla farliga ämnen som riskerar att skada människor som vistas i byggnaden eller ekosystemet utanför. Materialen som används omfattas av vår indirekta klimatpåverkan och det är därför av stor vikt att vi gör medvetna val för att minska vår klimatpåverkan på produktnivå.
Kartläggning av vår indirekta klimatpåverkan
För att få en helhetsbild av verksamhetens totala klimatpåverkan har vi fokuserat på att kartlägga de indirekta utsläppen (scope 3) som sker utanför verksamhetens gränser. Att kartlägga, begränsa och följa upp indirekta utsläpp är en viktig komponenten för att vi sak nå Parisavtalets 1,5-gradersmål och vara en del i att begränsa en globala uppvärmningen. Omställningen kommer att kräva att alla hjälps åt med kunskap och insikter för hur vi tillsammans kan hitta de bästa lösningarna för att minska den globala uppvärmningen. Vi har en nära dialog med våra leverantörer och samarbetspartners för att integrera hållbarhetsfrågan i allt vi gör.

Mer som kan vara intressant
Hållbarhetspolicy Grön finansiering Mål och strategier
|