Värme och Ventilation

Värmesystemen och ventilationen ska skapa ett inomhusklimat som är bra. Temperaturen i din lägenhet bör vara minst 20,5 grader. För att få rätt värme i lägenheten måste både elementen och ventilationen fungera. Termostaten mäter hur varmt det är i rummet och hur mycket värme elementet ska ge.
Observera att elementet kan vara kallt även om det är 20,5 grader i rummet. För att mäta rumstemperaturen ska termometern sättas mitt i lägenheten, gärna på en innervägg.

Täck inte för elementen med gardiner eller  ställ soffor framför, ej heller lampor, tv, stereo nära elementets termostat.

Syftet med ventilation är att tillföra frisk luft i lägenheten, inte ta bort dålig luft. Ventilationen ska också ta bort fukt som bildas genom matlagning, dusch och tvätt.

För att få bra luft i din lägenhet finns det några saker som du som hyresgäst bör tänka på.

Ventiler

Till störst del kommer frisk luft in i lägenheten genom tilluftsventilerna. Det finns olika typer av ventiler men gemensamt för alla sorter är att de aldrig ska vara helt stängda, då fungerar inte ventilationen som den ska. Vanliga typer är tallriksventiler, vädringsluckor och springventiler. Tilluftsventiler som är placerade upp i taket, på fönster eller bakom elementen är fast inställda och får inte ändras eller täppas igen för då uppstår obalans och lägenheten blir kall.
Genom frånluftsventilerna försvinner den gamla luften ut ur lägenheten. De vanligaste typerna är placerade i badrum och kök.

Hur du kontrollerar och sköter ventilerna

Du kan kontrollera att ventilationen fungerar genom att hålla en bit tunt papper, t.ex toalettpapper, över frånluftsventilen. Om pappret sitter kvar av kraften från utsuget fungerar ventilationen bra. Det är också viktigt att att man rengör ventilerna ibland, gärna två gånger per år. Torka av dem utvändigt med ljummet vatten och milt rengöringsmedel men ändra inte inställningarna.

Vädring

Det bästa sättet att få bort fukt och dålig luft är att vädra. Öppna inte köksfönstret om du ska vädra ut matos. Risken är att det istället driver ut i resten av lägenheten. Öppna istället ett fönster i angränsande rum.