Hebalaxen är fisketävlingen mitt i stan
Heba i samhället

2024-03-27

Hebalaxen 2024 - fisketävlingen mitt i stan

Hebalaxen är den årliga fisketävlingen där det gäller att fånga lax och öring mitt i centrala Stockholm. Tävlingen brukar locka många glada fiskare och flanörer som strosar längs kajerna i vårsolen för att ta del av fisket. Söndag 28 april är det dags igen.

Hebalaxen 2024 äger rum söndag 28 april kl 11-16. Tävlingen är öppen för alla och reglerna är enkla. Den som fångar den tyngsta laxen eller havsöringen vinner. 1:a pris: 5 000 kronor, 2:a pris 3 000 kronor, 3:e pris 1 000 kronor. Som deltagare i tävlingen bidrar du också till fortsatt fiskevård i Stockholm.

Föranmälningar görs till Strömstararna på stromstararna.se men det går även att dyka upp vid tävlingskansliet på kajen nedanför Kungliga Operan innan start. Det kostar 100 kronor att delta och pengarna går till fiskevården. Fisket sker från kajerna i tävlingsområdet från Centralbron i väster till Kastellholmen i öster.

Varför är Heba engagerat i fiskemöjligheter?

– Att kunna fiska lax mitt i Stockholms city är exotiskt både nationellt och internationellt. Att vår huvudstad kan erbjuda biologisk mångfald tycker vi är värdefullt. Hebalaxen är ett systerevent till Laxsläppet – utsättningen av lax och havsöring i Stockholmsvatten. Vi är glada och stolta över att kunna bidra till att lax- och havsöringsbeståndet bevaras i Stockholmsvatten. Heba arbetar på många sätt för ett hållbart samhälle. En levande natur i staden är en del i arbetet, säger Patrik Emanuelsson vd på Heba.

Arrangörer

Hebalaxen arrangeras årligen av FK Strömstararna, Stockholms stad, Länsstyrelsen och Heba.

Laxsläppet – utsättning av lax och havsöring säkert vårtecken

Tävlingen är ett systerevenemang till Laxsläppet – utsättningen av 130 000 laxar och havsöringar som sker i Strömmen och andra Stockholmsvatten varje vår, och som Heba är huvudsponsor för. Utsättningen bidrar till unika naturupplevelser runt om i Stockholm. I år äger utsättningen rum nedanför Kungliga Operan måndag 13 maj kl 13. Nyfikna åskådare i alla åldrar brukar samlas för att få uppleva den spektakulära händelsen.

Dela artikeln med en vän eller ditt nätverk

Relaterade artiklar