Hebalaxen är fisketävlingen mitt i stan
Heba i samhället

2024-03-29

Hebalaxen 2024 - fisketävlingen mitt i stan

Hebalaxen är den årliga fisketävlingen där det gäller att fånga lax och öring mitt i centrala Stockholm. Tävlingen brukar locka många glada fiskare och flanörer som strosar längs kajerna i vårsolen för att ta del av fisket. I slutet av april var det dags igen.

Hebalaxen är fisketävlingen som äger rum mitt i Stockholm. En solig men lite kylig söndag i april var det dags igen.  Längs kajerna nedanför Kungliga Operan radade 54 fiskesugna tävlingsdeltagare upp sig för att få den största fångsten på kroken. Fisket sker från Centralbron i väster till Kastellholmen i öster.

Som alltid var tävlingen öppen för alla och reglerna enkla. Fisket sker från Centralbron i väster till Kastellholmen i öster. Den som fångar den tyngsta laxen eller havsöringen vinner. 1:a pris: 5 000 kronor, 2:a pris 3 000 kronor, 3:e pris 1 000 kronor. Som deltagare i tävlingen bidrar du också till fortsatt fiskevård i Stockholm. Det kostar 100 kronor att delta och pengarna går till fiskevården.

Årets vinnare kammade hem både första- och andrapriset. Fångsten var öringar som vägde 2,16 kilo vardera och mätte 61 respektive 63 centimeter. Något tredje pris blev det inte i år.

Varför är Heba engagerat i fiskemöjligheter?

– Att kunna fiska lax mitt i Stockholms city är exotiskt både nationellt och internationellt. Att vår huvudstad kan erbjuda biologisk mångfald tycker vi är värdefullt. Hebalaxen är ett systerevent till Laxsläppet – utsättningen av lax och havsöring i Stockholmsvatten. Vi är glada och stolta över att kunna bidra till att lax- och havsöringsbeståndet bevaras i Stockholmsvatten. Heba arbetar på många sätt för ett hållbart samhälle. En levande natur i staden är en del i arbetet, säger Patrik Emanuelsson vd på Heba.

Arrangörer

Hebalaxen arrangeras årligen av FK Strömstararna, Stockholms stad, Länsstyrelsen och Heba.

Laxsläppet – utsättning av lax och havsöring säkert vårtecken

Tävlingen är ett systerevenemang till Laxsläppet – utsättningen av 30 000 laxar och havsöringar som sker i Strömmen och andra Stockholmsvatten varje vår, och som Heba är huvudsponsor för. Utsättningen bidrar till unika naturupplevelser runt om i Stockholm. I år ägde utsättningen rum nedanför Kungliga Operan måndag 13 maj. I år ägde utsättningen rum för 50:e gången och gästades av kung Carl XVI Gustav. Nyfikna åskådare i alla åldrar samlades för att få uppleva den spektakulära händelsen.

Laxsläppet äger rum för 50:e gången

Hebalaxen är fisketävlingen mitt i stan

Dela artikeln med en vän eller ditt nätverk

Relaterade artiklar