Heba i samhället

2023-05-02

Hebalaxen 2023 - fisketävlingen mitt i stan

Hebalaxen är den årliga fisketävlingen där det gäller att fånga lax och öring mitt i centrala Stockholm. Söndag 23 april var det dags igen.

Hebalaxen arrangeras årligen av FK Strömstararna, Stockholms stad, Länsstyrelsen och Heba. Tävlingen är ett systerevenemang till utsättningen av 30 000 laxar och havsöringar som sker i Strömmen och andra Stockholmsvatten varje vår, och som Heba är huvudsponsor för.

– Vi är glada och stolta över att genom utsättningen kunna bidra till att lax- och havsöringsbeståndet bevaras i Stockholmsvatten. Att kunna fiska lax mitt i Stockholms city är exotiskt både nationellt och internationellt. Heba arbetar på många sätt för ett hållbart samhälle. En levande natur i staden är en del i arbetet, säger Patrik Emanuelsson vd på Heba.

Hebalaxen lockar både glada fiskare och publik

Tävlingen är öppen för alla och reglerna är enkla. Den som fångar den tyngsta laxen eller havsöringen vinner. 1:a pris: 5 000 kronor, 2:a pris 3 000 kronor, 3:e pris 1 000 kronor. Som deltagare i tävlingen bidrar du också till fortsatt fiskevård i Stockholm. Fisket sker från kajerna i tävlingsområdet från Centralbron i väster till Kastellholmen i öster.

Tävlingen brukar locka många glada fiskare och flanörer som strosar längs kajerna i vårsolen för att ta del av fisket.

Utsättning av lax och havsöring säkert vårtecken

Hebalaxen arrangeras med koppling till utsättningen av 130 000 laxar och havsöringar som sker i Strömmen och andra Stockholmsvatten varje vår, och där Heba är medarrangör. Utsättningen bidrar till unika naturupplevelser runt om i Stockholm. I år ägde utsättningen rum nedanför Kungliga Operan måndag 2 maj. Nyfikna åskådare i alla åldrar samlades för att få uppleva årets utsättning.

Läs mer

Heba huvudsponsor för Laxsläppet 

Dela artikeln med en vän eller ditt nätverk

Relaterade artiklar