Heba i samhället

2023-04-03

Heba huvudsponsor för Stockholm stads Laxsläppet

Tisdag 2 maj 2023 släpptes 30 000 lax- och öringungar ut i Stockholms ström. En mäktig uppvisning som lockar både stora och små. Här ges tillfälle att lära sig mer om biologisk mångfald mitt i vår huvudstad.

Laxsläppet är ett säkert vårtecken som startade redan på 1970-talet. Tisdag 2 maj 2023 var det dags igen, då släpptes 30 000 lax- och öringungar ut i Stockholms ström nedanför Kungliga Operan. Från i år är Heba huvudsponsor för Stockholms stads utsättning av lax och öring i Stockholms vatten.

– Evenemanget är ett uppskattat inslag i Stockholmsvåren och har ett kärt ändamål, att behålla den biologiska mångfalden och dessutom bidra till friluftsmöjligheter som fiske. Det faller in under vårt samhällsansvar som fastighetsägare. Heba har varit en del av Laxsläppet sedan 2013 och som huvudsponsor är vi glada över att kunna bidra till att utsättningen fortsätter även framöver, säger Patrik Emanuelsson vd Heba Fastighets AB.

– Fiskarna i Stockholm behöver uppmärksammas och det finns få sätt som är bättre än att låta tusentals lax och öringar få simma fritt ut i Stockholms ström. Utsättningarna säkrar friska rovfiskbestånd i skärgården. Att de utplanterade fiskarna återvänder år efter år skapar en biologisk mångfald i stadens vatten och ger unika fiskemöjligheter. Dessutom har utsättningen en viktigt pedagogisk roll när barn och vuxna får uppleva laxfiskar mitt i vår huvudstad, säger Oliver Karlöf fiskbiolog Stockholms stads idrottsförvaltning.

Om utsättningen av lax och öring

Laxsläppet är Stockholms stads utsättning av lax och öring i olika vattendrag i Stockholmsregionen. I Stockholms ström ägde utsättningen 2023 rum i början av maj. Intresset var stort. Åskådare i alla åldrar kom för att se när 30 000 lax- och öringungar släpptes ut i strömmarna nedanför Kungliga Operan.

Fisketips – Hebalaxen!

Hebalaxen, årets stora fisketävling mitt i stan! Årets tävling ägde rum i slutet av april. Då bjöds möjlighet till fantastiskt fiske mitt emellan slottet och operahuset med pris till de tre största fiskarna som drogs upp. Tävlingen arrangeras av fiskeklubben Strömstararna i samarbete med Heba, Stockholms stad och Länsstyrelsen. Läs mer om Hebalaxen.

Dela artikeln med en vän eller ditt nätverk

Relaterade artiklar